Scherm versus boek: is er verschil in lezen?

Schermlezen wint steeds meer terrein: veel mensen zeggen het papieren boek vaarwel en lezen Ebooks op een Ereader of Ipad.  Want ach, lezen is lezen, toch? Een groot Europees project op het gebied van digitalisering wijst uit, dat er toch verschillen zijn.

Onderzoek
Binnen dit onderzoek naar de impact van digitalisering, gaf men 50 lezers een kort verhaal van Elizabeth George te lezen: de helft van de groep op een Kindle, de andere helft op papier.

Isolated open book

Van te voren verwachtte men, gebaseerd op eerder onderzoek, verschillen in onderdompeling in het verhaal. Dát bleek wel mee te vallen: alle lezers waren evenzeer aan het meeleven met het verhaal.

Verschillen
Echter, er waren grote verschillen in het  onthouden van de opeenvolging van gebeurtenissen: daar waren mensen uit de Kindle-groep beduidend slechter in, aldus Anne Mangen van Stavanger University  in Noorwegen. “Als je een papieren boek leest, voel je met je vingers dat de stapel pagina’s aan de linkerkant groeit en dat er minder bladzijden zijn aan de rechterkant” legt één van de onderzoekers uit. Het verschil zou hem er dus in kunnen zitten, dat Kindle-lezers dat tastbare stuk missen.
Kanttekening: in de studie deden slechts twee ervaren Kindle-lezers mee, in de toekomst wil men het onderzoek dus nog eens over doen met meer Ebook-veteranen, want gewenning zou een rol kunnen spelen.

Lees hier meer over het onderzoek

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s