4 redenen waarom academici zouden moeten bloggen

Of je nu een AIO bent, een door de wol geverfde onderzoeker, een docent, een practicumbegeleider, of een eerstejaarsstudent … ik vind dat je bloggen eens een kans zou moeten geven. Hierbij 4 redenen waarom ik vind dat academische schrijvers een stukje web moeten claimen.

  1.  Je blik verandert.

   Wie zijn gedachten aan papier of scherm toevertrouwt, moet zijn gedachten op een rijtje krijgen. Je lezer moet je immers wel snappen. Bloggen helpt je anders te denken, je af te vragen wat je publiek wil en snapt; een vaardigheid waar je veel aan kunt hebben bij het uitleggen van je onderzoek.Je gaat keuzes maken: wat is interessant om over te schrijven? Wat blijft beter achterwege? Wat is leuk voor de mensen? Hoe zal ik het uitleggen?  Die blikverandering is het leukst als je ‘m grotendeels zelf leert, eventueel met een beetje hulp.


  2. Je hebt iets te brengen. Echt wel.

   “Maar, wat heb ik nou te vertellen?”denken velen. Het is inderdaad goed om dat eerst te onderzoeken voor je zelf.
   Door – bijvoorbeeld –  twitterfeeds of facebookcomments te lezen, zie je wat er buiten de academische wereld wordt gedacht, over politiek, toeval en psychologie bijvoorbeeld. Misschien is het goed als jij daar een slim geluid aan toevoegt, een scherp antwoord op geeft? Een wetenschapper kan misverstanden uit de weg ruimen, juist informeren, gedachten veranderen en levens veranderen.
   Mind you: het lijkt me niet de bedoeling dat je “het volk” gaat vertellen hoe ze moeten leven. Mensen houden er niet van om te horen wat ze moeten doen en hoe ze hun leven moeten inrichten. Wetenschapscommunicatie moet niet slechts tot doel hebben te overtuigen. Je doet het niet om te laten zien hoe slim je wel niet bent.  Het gaat om interactie, uit je bubble stappen, iets brengen waar anderen iets aan hebben.

   Kijk bijvoorbeeld eens naar de blog van Ana: http://anasbananas.com/

   Ana is een jonge onderzoekster met een graad in de Biomedische Wetenschappen én in de Geneeskunde. Zij legt aan ons uit wat nu echt gezonde voeding is en ze beschouwt theorieën over eten, vanuit haar standpunt als dokter en wetenschapper. Vervolgens kun je  als lezer zelf je mening vormen. Of een lekker bananenbrood maken.
   Be like Ana. 🙂


  3.  Bloggen vergroot je zichtbaarheid.
   Misschien doe je het prachtigste onderzoek ooit … maar als je het niet vertelt, weten we het niet. We kunnen niet voor jou en je geweldige werk kiezen als we er nog nooit van gehoord hebben. Met Het Oog Op Morgen belt niet als ze je niet kennen. Dus ook al is je niche zou klein, claim ‘m op het internet.


  4. Je gaat er beter van schrijven en communiceren
   Schrijven is nu typisch zo’n vaardigheid die je moet trainen. Je verbetert je schrijfstijl als je vaker nadenkt over je publiek en het uitleggen van je onderzoek, het kiezen van het juiste woord. Die vaardigheid sijpelt weer door in de uitleg die je geeft aan derden, je benadering van studenten. Dus, je hebt er iets aan op vele fronten.


    

    

Misschien moeten we er een projectje van maken op de universiteit?

 

Advertisements

One thought on “4 redenen waarom academici zouden moeten bloggen

 1. Ik zeg ook doen!

  Tijdens mijn studie Journalistiek en Media aan de Erasmus uni ben ik begonnen met bloggen. Puur om mijn ‘schrijven’ bij te houden. En het was voor mij een verademing om niet wetenschappelijke teksten te schrijven :-).

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s