Waarom vage taal slecht is voor bedrijven

 

Josh Bernoff, schrijver voor Harvard Business Review en wiskundige, deed onderzoek naar schrijven in het bedrijfsleven. 81% van zijn respondenten klaagt over slechte teksten: teksten zijn te lang, slecht georganiseerd, vol met vaktermen die niemand snapt en vooral erg onnauwkeurig. En dat is met name funest voor de bedrijfscultuur. De drie voornaamste uitkomsten van zijn onderzoek:

 1. “Fuzzy thinking leads to fuzzy writing”
  Als je een vaag, wollig  verhaal wilt ophangen, hoef je niet alles doordacht te hebben, je hoeft niet te onderzoeken wat je nou eigenlijk zegt of bedoelt. Wie echter een helder verhaal wil brengen, moet echt eerst helder krijgen wat de boodschap is.Helder schrijven dwingt tot helder nadenken.
 2. Wie helder schrijft, wordt vertrouwd
  Apple weigerde de telefoon van een terrorist te kraken. CEO Tim Cook legde dat uit in dit statement. Op deze manier geeft Cook – volgens Bernoff – het goede voorbeeld. Hij schrijft helder en duidelijk, zonder “fillers”.
  Zo’n heldere schrijfstijl creëert een beeld van helderheid. Je zegt gewoon wat je bedoelt en daarmee basta. Medewerkers krijgen het idee dat je te vertrouwen bent, ze hoeven niet op zoek naar een verborgen agenda.
 3. Heldere,duidelijke teksten zorgen voor meer productiviteit
  Een cultuur van helder en duidelijk schrijven, zorgt voor meer productiviteit. Als je geen tijd meer hoeft te verspillen aan het uitpluizen van vaagtaal, kun je die tijd gebruiken voor actie. Je hoeft je sowieso minder te ergeren, dat scheelt ook veel tijd en energie.

In Bernoff’s artikel veel Amerikaanse voorbeelden en hypothese over de reden dat er zo slecht wordt geschreven. Je vindt het hier

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s