Keep the “pub” in public speaking

De grootste stressfactor bij presentaties, is dat mensen denken dat het iets onbekends is, iets wat ze nog niet onder de knie hebben.
En dat terwijl public speaking helemaal geen terra incognita is: je doet het heel de dag. Als je praat tegen iemand anders dan jezelf, ben je eigenlijk al aan het presenteren. Als je tegen je kind praat, tegen je kat of tegen je man. Zelfs als je bij de koffieautomaat vertelt hoe je weekend is geweest, ben je al bezig met stemgebruik, aanpassen aan je publiek en het geven van uitleg. Je kunt het al.

En er nog meer goed nieuws: je publiek is dus ook gewend aan het horen van conversationele toon. Zij verwachten dus geenszins van je dat je gaat voorlezen van je kaartjes. Je kunt die conversatie-toon dus prima vasthouden in je speech, presentatie of toespraak.

Natuurlijk: het is belangrijk om te letten op je volume en je tempo, dus een paar kleine aanpassingen kunnen geen kwaad, maar houd de “pub” in “public speaking”: praat alsof je het aan vrienden uitlegt bij een biertje of een kop koffie. Je zult dan automatisch vriendelijker overkomen én  je publiek zal jouw verhaal beter in zich opnemen als je  praat in plaats van voorleest.

Meer weten over deze aanpak: lees hier verder

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s