Overtuigen, door een vraag te stellen?

Eén van de belangrijkste wetten van de handel in onroerend goed is: location, location, location. Eén van de belangrijkste geboden bij presenteren zou moeten zijn: audience, audience en audience. Je houdt de presentatie niet (alleen) voor je zelf, maar voornamelijk voor je publiek.
Redeneren vanuit hun gezichtspunt is moeilijk. Maar, het is ook het effectiefste wat je kunt doen in een speech. Zeker als je mensen probeert te overtuigen, loont het om niet uit te leggen waarom jíj deze mening bent toegedaan, maar waarom zij deze mening zouden moeten hebben.

Hoe kun je dit doen? Je zou kunnen starten met het stellen van een vraag die je publiek interesseren zal.Dan zijn ze meteen betrokken.Hun antwoord op de vraag, geeft je een goede voedingsbodem om mensen daadwerkelijk van mening te laten veranderen.Empathie helpt.
Kijk bijvoorbeeld eens naar de talk die Reint Jan Renes gaf op TEDxUtrecht 2012:


Reint Jan begint met het stellen van een aantal vragen, waar het publiek op kan reageren door hun hand op te steken. Het lukt hem om de mensen langzaam zijn verhaal in te lokken: wie is er op de fiets? wie heeft de fiets op een goede plek gezet? Op die manier ontstaat bij je publiek de gedachte: “dit gaat over ons”.
Toegegeven:aan de uitvoering kan nog het één en ander gepolijst worden: het zijn erg veel vragen in erg korte tijd. Het luistert nauw, het starten met een vraag: je moet de juiste vraag stellen, het moet behapbaar zijn voor je publiek. Nu is Reint Jan niet per se van zins om de mensen ronkend te overtuigen van zijn mening, maar het zou een interessante manier kunnen zijn om een overtuigende speech te openen. Probeer het eens!

De foto is publiek in de Bolder op Vlieland, bij een optreden van Chantal Acda
Advertisements

One thought on “Overtuigen, door een vraag te stellen?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s